Технология: Совиньон Блан Ла Тунела от Фриули е вино с много прецизно отделяне на целите зърна грозде от чепките. Гроздобера се извършва изцяло на ръка. Ферментацията и узряването са по така наречената “Сюрли” технология, в иноксови съдове под контролирана температура за около 30-40 дни. Присъства и процес на  периодичен Батонаж. В края на февруари пристъпват към бутилиране на новата актуална реколта. Виното няма отлежаване в дъбови бъчви, съответно е добре да консумирате до една-две години след актуална реколта. Виното е бутилирано е с коркова тапа.

 

Сортове: 100% Совиньон Блан. Класически Френски сорт грозде с много интензивни аромати. Сорта е популярен основно в региона на Лара-Сансер, Западна Франция. Много добре се развива и в страните от Нов Свят – Нова Зеландия, Аржентина и Чили. Един от най-добрите бели вина на Италия идват от този регион.

 

Вкусови качества: Изключително интензивен нос със свежи цитруси, минерален букет с флорални и тропически аромати, които на финала преминават в нежен после вкус на манго и праскова.

 

 Регион: Friuli Colli Orientali D.O.C, Северно-Източна Италия. Региона е изключително благоприятен за развиването и произвеждането на бели вина. Почвите са песъчливи и хълмисти. Региона стига на запад с Словенската граница, на север с Австрия а на запад граничи с друг регион-Алто Адиже.

 

Подходящо в комбинация: Совиньон Блан Ла Тунела от Фриули е изключително подходящо в комбинация с всякакъв вид предястия, ястия от скариди, лобстер и други рибни продукти. Много добре се съчетава със Сьомга, а също така и с ризото в комбинация с аспержи. Може да му се насладите и само като аперитив.

 

Температура на сервиране и консумиране: Добре охладено на температура от 8-10 градуса. Препоръчваме да консумирате на препоръчаната от нас температура, с цел по-добро усещане на всички вкусови качества на виното. Винаги консумирайте добре охладено.

 

Алкохолно съдържание: 13.0% vol.

 

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Совиньон Блан | Ла Тунела | Фриули”