Технология: Примитиво Сенаторе на Вини Копи от Пулия е вино с особенно отношение. Тук гроздобера се извършва основно на ръка само и единствено от собствени лозя тип DOC.  След което гроздето се прибере в избата се подбира и отделя от чепките прицизно на ръка.Ферментацията протича в иноксови съдове, така се извличат всики плодови полифеноли и танини. След като ципите се отделят отново се връща в съдовете и чак тогава отлежава в Словенски дъб – задължително използван няколко реколти преди това за период от 12 месеца и още година в бутилката.  Бутилирано е с коркова тапа, реколта 2017 година. От това вино са произведени само 30 000 бутилки. То е отличено с престижните 100 точки на известният Италиаснки Винен критик Luka Maroni.   ТриБикери на ГамбероРосо и 91 точки на Уайн Ентусиаст и 93 точки от най-важното в Италия събитие – Вин Итали.

Сортове: 100% Примитиво . Сорта е характерен за региона на Пулия, Южна Италия. Синискалко е създаден от региона на Тури, Джоя дел Коле. Елегантен и характерен с неплътни танини.

 

Вкусови качества:  Виното е с плътен и наситен червен цвят, интензивен и постоянен плодов вкус със заоблено тяло и пикантни тонове. Меки и хармонични танини с устойчиво тяло.Виното има потенциал за развитие в бутилката поне 15 години. Реколта 2017 г. виното в момента е в пълният си потенциал.

 

Регион:  Джоя дел Коло, Тури – Южна Италия. Региона е популярен в Пулия , като най-големият производтел на сортовете Примитиво и Негроамро.

 

Подходящо в комбинация: Примитиво – Дон Антонио на Вини Копи от Пулия е изклщчително подходящо с лазаня с доматен сос, твърди зрели сирена,  препоръчва се с ризото с шафран. Разгледайте и другите вина от порт фолиото на Вини Копи.

 

Температура на сервиране и консумиране: Консумирайте добре темперирано на температура от 18-20 градуса. Не преохлаждайте виното, това не влияе добре на вкусът му.

 

Алкохолно съдържание: 13,5% vol.

 

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Примитиво – Сенаторе | Вини Копи | Пулия“