Технология: Примитиво Пилуна на Кастело Моначи е вино с много прецизно отделяне на целите зърна грозде от чепките. Гроздобера се извършва изцяло на ръка. Ферментацията протича при контролирана температура в иноксови съдове. Виното има контакт с дъбови бъчви за 6 месеца. Има потенциал за развитие до три – четири години след актуална реколта.

 

Сортове: 100% Примитиво – реколта 2018. Характерен сорт за Южна Италия – Пулия. Сорта е плътен и бързо растящ, в Италия дори дава втора реколта в една и съща, което го прави доста приоритетен. Обикновено е издръжлив на болести и се развива добре почти навсякъде където е засят. Познат е под имената “Плавац”, а в Нов свят, като “Зинфандел”. В Америка много добре се развива в региона на Калифорния. От него се произвеждат плътни вина.

 

Вкусови качества: Вино с плътно тяло и пурпурен цвят, концентрирани аромати на зрели горски плодове, пипер, пестил и лека мока. А финала му е дълъг с леки ликьорени нотки и се долавя леко ванилия. Вино с високи танини.

 

Регион: Саленто, Пулия – Южна Италия. Региона е с изключително суха почва, но е заобиколен от две места от море – Адриатическо и Йонийско море. Почти 300 дни от годината времето е слънчево и топло особено в полуостров Саленто. Не напразно го наричат перлата на Южна Италия.

 

Подходящо в комбинация: Примитиво Пилуна на Кастело Моначи е характерно вино, което е изключително подходящо в комбинация с местни предястия, зрели сирена и червени меса (агнешко или телешко), също така и паста. Може да комбинирате и с любими видове пица. Ние обичаме и само на чаша. Наздраве!

 

Температура на сервиране и консумиране: Подходящо е на температура от 16-18 градуса. Препоръчваме да отворите бутилката поне час-два преди консумация с цел отваряне потенциала на виното. Консумирате на препоръчаната от нас температура, с цел по-добро усещане на всички вкусови качества.

 

Алкохолно съдържание: 14.5% vol.

 

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Примитиво Пилуна | Кастело Моначи”