Технология: Небиоло ди Алба Марио Джирибалди от Пиемонт е плътно червено вино. Много прецизно отделяне на целите зърна грозде от чепките. Гроздобера се извършва основно на ръка. Мацерация при температура от 28 градуса, за период от 16 дни. След батонаж  виното се оставя в контакт с дъбови бъчви за период от 40 дни. След бутилиране вината оставят за 5 месеца в бутилка преди да се реализират официално на пазара. Лозята са Органик от зона с над 350 метра над морско равнище, сертифицирана като DOC. Виното има потенциал за развитие 5-6 години от актуалната реколта. Виното е бутилирано с коркова  тапа.

 

Сортове: 100% Небиоло – реколта 2018. Небиоло е характерен червен сорт грозде основно разпространен в региона на Родело,Пиемонт. Сорта е късно зреещ със среден добив. Името му идва от “nebbia” – от Италиански е мъгла.

 

Вкусови качества: Изключително плътно тяло с балансирани до плътни танини. На нос се долаявт леки аромати на дива роза и малини, лека ванилия и балсамови нотки. Сухо тяло с танини, после вкус може да доловите плодов сироп и канела, балансирано и с дълъг финал.

 Регион: Пиемонт, Северно-Западна Италия. За региона Италианците говорят – земите докоснати от Господ, именно с качествените си вина които произвеждат. След Тоскана Пиемонт се нарежда на второ място сред най-престижни винени региони в Италия. Региона е разположен в Северни Алпи от гр.Торино до Милано. За това вино гроздето е подбрано от лозя в зоната на Фонтанача – “Конча Доро” – Алба с Южно изложение от региона. Почвите са рохкави и варовити.

 

Подходящо в комбинация: Небиоло ди Алба Марио Джирибалди от Пиемонт е вино, изключително подходящо в комбинация със стекове, дивеч и твърдо узрели сирена.

 

Температура на сервиране и консумиране: Темперирано на 16-18 градуса. Препоръчваме да консумирате на препоръчаната от нас температура. Декантирайте преди употреба или отворете бутилката да диша час.

 

Алкохолно съдържание: 14.5% vol.

 

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Небиоло ди Алба | Марио Джирибалди | Пиемонт”