Технология: Кюве Брут-Пайпър Хайдсик от Шампан е естествено пенливо вино с много прецизно отделяне на целите зърна грозде от чепките. Гроздобера задължително се извършва на ръка. При вината на от Шампан ферментацията протича в два етапа. При първият виното ферментира, както при белите вина. При вторият етап, виното се бутилира с добавяне на “Дозаж” (стара реколта Шампанско със захар). Така се провокира вторичната ферментация в бутилката. Между 6 и 8 седмици са необходими за да се отделят утайки и да достигне 5 атмосфери газировка. За да излезе официално на пазара Шампанското трябва да е било в бутилката минимум 15 месеца. След като е готово за бутилирано виното престъпва към етап на отделяне на утайките от бутилката наречен “Дегоржман”.

Сортове: 50% Пино Ноар и 30% Пино Минюе, 15% Шардоне и 5% стара реколта и 10 гр. Дозаж на 1 л. Това са класическите сортове за производство на Шампанско тип Брут.

 

Вкусови качества: Изключително интензивни аромати на сурови ядки – лешник и бадем. Долавят се и аромати на свежа зелена ябълка и круша, които на финала преминават в елегантен цитрусов послевкус.

 

 Регион: Шампан, Северо-Западна Франция. Този регион на Франция, както ви е известно тук се произвеждат най-престижните пенливи вина в Света. И тук региона е разделен на под апелации, едни от престижните зони са Шули и Реймс. Почти всички лозя са в категория Гран Крю и Премие Крю.

 

Подходящо в комбинация: Кюве Брут – Пайпър Хайдсик от Шампан е изключително подходящо основно в комбинации с морски дарове и леки предястия. Може и със сирена, но основно се консумира като аперитив, като уелкъм дринк за партита.

 

Температура на сервиране и консумиране: Добре охладено на температура от 6-8 градуса. Препоръчваме да консумирате на препоръчаната от нас температура. Никога не консумирайте топло Шампанско, не разклащайте енергично този тип пенливи вина.

 

Алкохолно съдържание: 11.0% vol.

 

 

Brand

Piper Heidsieck

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Кюве Брут | Пайпър Хайдсик | Шампан“