Технология: Кианти Коли Сенеси на Тенута ди Тречиано е вино с много прецизно отделяне на целите зърна грозде от чепките. Гроздобера се извършва изцяло на ръка. Дълго узряване, което протича в иноксови съдове, с лек периодичен “Батонаж” за около 10 дни. След бутилиране виното задължително стои в бутилка минимум 5 месеца преди да се появи на пазара. Лозята са от апелация DOCG. Виното няма контакт с дъбови бъчви, има потенциал за развитие в бутилката 4-5 години след актуалната реколта. Това Кианти е с престижни награди от James Suckling и Wine Spectator.

 

Сортове: 100% Санджовезе, реколта 2017. Санджовезе е типичен сорт за Тоскана, където основно всички червени вина се произвеждат от него. Сорта обича хълмисти склонове, високо добивен. Вината от Санджовезе стават с средни до високи танини, пикантни вкусове на сладко от сини сливи и мармалади. Сравнително ниски алкохолни нива.

 

Вкусови качества: Класическо Кианти с гранитно-рубинен цвят, аромати на леки горски плодове, дива череша а на финала се долавя и леко виолетка. Вино с елегантни танини и интензивен рубинен цвят.

 

Регион: Chianti , Colli Senesi ,Сиена, Тоскана, Централна Италия. Региона “Коли Сенеси” е разпознаваем, като най-големият и известен в Кианти -град  Сиена. Региона е един от престижните в който се произвеждат вина от категория DOCG . Той е разделен на още три микро района – Брунело (Монтепулчано), Сан Джиминяно и Вино Нобиле.

 

Подходящо в комбинация: Кианти Коли Сенеси на Тенута ди Тречиано е класическо Италианско вино от Тоскана и е изключително подходящо със всякакви студени месни предястия. Може да комбинирате с някой видове пица и леки разядки. Може дори и само, като аперитив.

 

Температура на сервиране и консумиране: Подходящо е на температура от 18-20 градуса. Препоръчваме да отворите бутилката поне един час преди консумация с цел отваряне потенциала на виното. Консумирате на препоръчаната от нас температура.

 

Алкохолно съдържание: 13.5% vol.

 

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Кианти | Коли Сенеси | Тенута ди Тречиано”