Технология: Кианти Говерно ал Усо на Мелини е вино от Тоскана с много прецизно отделяне на целите зърна грозде от чепките. Гроздобера се извършва изцяло на ръка, след което част от чепките се оставят за около три седмици да се изсушат (стафидират), именно тогава са богати на захари. През това време се взима вече готова ферментирала течност от същият вид е се добавя за вторична ферментация. Това е стандартната Governo Toscano технология. Лозята са от регион DOCG – най-квалитетните лозя на избата. Виното няма голям потенциал за развитие в бутилка, консумирайте до две-три години от актуална реколта.

 

Сортове: 80% Санджовезе и 20% други местни сортове, реколта 2016. Санджовезе е може би най-популярният сорт в Италия. Заема почти 50-60 % от насажденията в цяла Италия. Той е основен сорт в региона на Тоскана, където се произвеждат класическите вина “Кианти”. Сорта е пикантен с аромати на синя слива, вишна и е с висока киселинност. Много от вината са в категория DOCG.

 

Вкусови качества: Класическо Кианти с гранитно-рубинен цвят структурно и хармонично тяло, аромати на леки горски плодове, дива череша а на финала се долавят и виолетки. Вино с елегантни танини и интензивен рубинен цвят.

 

Регион: Кианти, Тоскана, Централна Италия. Известен още по време на Римската Империя, тук са едни от емблематичните вина на Италия.

 

Подходящо в комбинация: Кианти Говерно ал Усо на Мелини Тоскана е класическо Кианти. То е изключително подходящо със всякакви студени месни предястия или гриловани червени меса. Много често се комбинира и само с плата от сирена и с някой пици.

 

Температура на сервиране и консумиране: Подходящо да се консумира на температура от 18-20 градуса. Препоръчваме да отворите бутилката поне един час преди консумация с цел отваряне потенциала на виното. Консумирате на препоръчаната от нас температура, с цел по-добро усещане на всички вкусови качества.

 

Алкохолно съдържание: 14.4% vol.

 

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Кианти Говерно ал Усо | Мелини | Тоскана”