Технология: Бургун Кот Салине Шардоне на Домейн Гиген е от региона на Бургундия, Шабли. Това вино е с много прецизно отделяне на целите зърна грозде от чепките. Гроздобера се извършва машинно. Лозовите масиви са разположени максимално близо до избата и са над 35 годишни стари лозя. Директно пресоване, студено утаяване. Ферментацията и узряването протичат в иноксови съдове. В контакт върху финните утайки от октомври до средата на Юни в иноксови съдове и филтриране преди бутилирне. Така виното успява да запази свежеста си до момента на бутилиране. Виното няма контакт с дъб. Наградено е с няколко поредни годишни престижни награди от Националния Френски конкурс в Париж.

 

Сортове: 100% Шардоне. Може би най-разпознаваемият бял сорт по Света – реколта 2019 година.

 

Вкусови качества: Отлично Шардоне с бледо жълт цвят и аромати на бели цветя, бадеми и вкус на лека препечена филийка. Виното преминава в характерна минералност, напомняща земите на Бургундия.Виното има потенциал за развитие и консумация не повече от 2 до 5 години от актуалната му  реколта.

 

 Регион:  Бургундия, Шабли под апелация Кот Салине – Северна Франция. Един от най-престижните региони във Франция за производство на класни бели вина. Региона е разположен на мака площ. Характеризира се основно с отглеждането на сортовете Шардоне и Пино Ноар. От тук излизат и небезизвестните бели вина Шабли.

 

Подходящо в комбинация: Бургун Кот Салине Шардоне на Домейн Гиген е подходящо в комбинация с леки ястия. Морски дарове , охлюви или леки Френски меки сирена. Много добре се съчетава с риба приготвена на грил. Ние го предпочитаме и с лека паста. Може да се консумира и само, като аперитив с шепа ядки в ръка.

 

Температура на сервиране и консумиране: На температура от 10-12 градуса. Препоръчваме да консумирате на препоръчана от нас температура. С цел по-добро усещане на всички вкусови качества на виното. Не преохлаждайте този тип вина.

 

Алкохолно съдържание: 12,5% vol.

 

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Бургун Кот Салине Шардоне | Домейн Гиген“