Вино и Храна

wine and food

Как да комбинириме правилно виното с храната е определено много важна част от ежедневието ни. Може би доста от Вас си задават този въпрос.Решихме да ви покажаем до колко играе важна роля това да се срещнат правилните храни с правилното вино. И то не къде а във вашата уста. Точно там се случва комбинацията им и точно там небцето дава първичен сигнал на мозъка, кое Ви харесва и кое не. Понеже сме хора и сме различни, всички ние имаме разнообрязни представи, очаквания и емоции за това което получаваме, като храна и напитки. Ние от Хубавовино.БГ винаги сме твърдяли, че ако на баба Ви “Мусаката” не ни харесва, не означава непременно, че тя не е вкусна. Но определено съществуват правила и неписани норми на правилно поведениe и комбиниране на Вино с Храна. Може би някой от Вас, ще реагират доста странно на това, което ви съветваме, но именно затова сме тук. Стараем се да Ви накараме да преоткриете това, което не бихте иначе открили сами.

Не допускайте това …

Доста често хората правят грешката да слагат лед във Виното или да разклащат енергично бутилката. Не го правете, леда е направен от вода, която обикновенно е с високо ниво на PH, което само по себе си променя до голяма степен цялата структура и микрофлора в чашата Ви за виното. Представете си само, купили сте си бутилка Совиньон Блан от не много нисък ценови клас и слагате лед ? Да не говорим ако сте се подготвили за една изискана вечеря с Пенливи Вина и разклатете енергично бутилката. Тук ще бъдете доста изненадани неприятно. Да напомним ,че този тип вина винаги много добре охладени между 8-10 градуса. Вино и Храна . Основно правило при белите вина е те да се комбинират в правилна темпертура, но не и преохладени. Винаги комбинирайте с леки бели меса и голям избор от рибни ястия. Например ако в Италия поръсите Пармезан върху паста с морски дар, определено, ще си навлечете гнева на местното население. Ако опитате местна Лазаня тип “Болонезе” с бяло Вино, не мисла че ще ви допадне но, ако замените с червено ще усетите насладата от вкусове.

Защо Розето е за предпочитане в наши дни?

Определено го правят едно от най-лесните варианти за консумация особенно, когато сте затруднени при избора си за вино. Но това не означава,че може да го комбинирате с всяка храна. По скоро първо разберете от кой регион на Света е и чак след това стила му и сортовете и това, ще ви даде най- правилна преценка. Моного често розетата от Прованс може да комбиниртае само с добра компания, дори и без храна. Определено заемат солидна позиция в продажбите на Розе от Прованс. Ако се замислим реално розетата са вина направени от червени сортове грозде и доста често може да комбинираме с разни червени меса и леки гозби. Не забравяйте някой розета се възприемат добре преохладени а други не се повлияват добре. Несъмнено розето е вино, което може да консумираме целогодишно, без да се съобразяваме със сезонност.

Червено вино – и защо да е леко охладено ?

vino i hrana
Комбинация вини и храна

Много хора ни питат как да консумират червените вина, Ние винаги препоръчваме леко охладени. Така ще пропуснете момента на разочарование, просто си представете да си отвротие бутилка Сира или Мавруд на така наречената стайна температура от 23-24 градуса ? Няма да сте много доволни когато отпиете, а и в избите където се съхраняват температурите са доста по-ниски. При червените вина комбинацията с риба, бели меса и зелени листни салати е доста неподходяща. Затова избягвайте тяхната комбинация, по-скоро опитайте с разни видове сирена, печени меса на скара, задушени или в комбинация с разни сосове приготвени на бавен огън, тип яхния и други.

Leave a Review