Sur Lie – Сюрли

“Sur Lie” – Сюрли, казано на наш език – “върху утайките”, е стара Френска технология, която се е появила за първи път в Бургундия, тя се среща основно при белите вина и някой вина от региона на Шампан. При този процес технолога оставя в контакт ципите с течността за доста по-дълъг период, обикновено това трае между 3-4 месеца, така нареченото “настройване”, при което мъртвите клетки на дрождите имат прекомерен контакт с течността и предават на вината по-обогатени аромати, вкусове и цвят на виното. Целият този процес може да се случи и в дъбови бъчви – това може да отнеме дори няколко години, тогава виното придобива аромати на ванилия и дъб. Много важна част от целият процес е да не се държат прекалено дълго в контакт, за да се избегнат евентуални неприятни вкусове и аромати.

Leave a Review